ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης και χρήσης για το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων
«Τα Ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ | SNFCC Bikes»


ΑΡΘΡΟ 1 - Αντικείμενο και δομή της υπηρεσίας
1. Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων «Τα Ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ | SNFCC Bikes» είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η διαχείριση της υπηρεσίας πραγματοποιείται από την BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. Η υπηρεσία επιτρέπει την πρόσβαση σε ενοικιαζόμενα ποδήλατα κοινόχρηστης χρήσης με αυτόματη εξυπηρέτηση. Το δίκτυο αποτελείται από σταθμούς ποδηλάτων, οι οποίοι περιλαμβάνουν ποδήλατα προς μίσθωση σταθμευμένα σε κατάλληλες βάσεις στάθμευσης και σημεία εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
2. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τους φορείς λειτουργίας και διαχείρισης είναι:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (ΚΠΙΣΝ), Συγγρού 364, 216 8091000, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., snfcc.org/bikes
BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε, Θερμαϊκού 2-4, 210 3004441, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.brainbox.gr


ΑΡΘΡΟ 2 - Μέθοδος πρόσβασης στην υπηρεσία
• Η κάρτα συνδρομής είναι αυστηρά προσωπική και επιτρέπει στον χρήστη την παραλαβή, τη χρήση, και επιστροφή ενός ποδηλάτου.
• Η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, γνώστες της χρήσης ποδηλάτων που δεν έχουν ιατρική οδηγία/ένδειξη για μη χρήση.
• Για χρήστες κάτω των 18 ετών, νομικά υπεύθυνος είναι ο κάτοχος της κάρτας συνδρομής ή του ηλεκτρονικού λογαριασμού, o οποίος δεσμεύεται από τους παρόντες όρους και στον οποίο αποδίδεται κάθε ευθύνη για κάθε καταστροφή ή τραυματισμό που προκλήθηκε άμεσα ή έμμεσα από ή στον ανήλικο χρήστη της υπηρεσίας. Τα παιδικά ποδήλατα θα πρέπει να επιστρέφονται εντός του ωραρίου εξυπηρέτησης και υποστήριξης, καθώς λειτουργούν με μηχανικό κλειδί (σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς) που παραδίδεται αποκλειστικά στον ενήλικο κάτοχο κάρτας.


ΑΡΘΡΟ 3 – Διαθεσιμότητα της υπηρεσίας
• Η διάρκεια της συνδρομής σας εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας συνδρομής σας και διαρκεί μέχρι και την 28.02.2023.
• Ο χρόνος χρήσης που έχει αγοραστεί με πιστωτική κάρτα ξεκινά από την ημερομηνία της αγοράς του και θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και την 28.02.2023. Αν δεν καταναλωθεί ο χρόνος χρήσης μέχρι και την 28.02.2023, το ποσό που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν έχει καταναλωθεί δεν επιστρέφεται στον χρήστη.
• Σε περίπτωση αντιδικίας για τη διάρκεια χρήσης του ποδηλάτου από τον χρήστη, τα μόνα αξιόπιστα δεδομένα θεωρούνται τα δεδομένα που παρέχονται από το πληροφοριακό σύστημα της υπηρεσίας.
• Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, ολόκληρη την εβδομάδα, με ωράριο εξυπηρέτησης και υποστήριξης 9:00 το πρωί με 21:00 το βράδυ. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας για λόγους συντήρησης, λόγους ανωτέρας βίας, ή κατόπιν απόφασης του ΚΠΙΣΝ για ολική ή μερική και προσωρινή ή αορίστου χρόνου απαγόρευση της κυκλοφορίας των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων εντός του ΚΠΙΣΝ.


ΑΡΘΡΟ 4 – Κόστος και τρόποι πληρωμής
• Στην υπηρεσία μπορούν να έχουν πρόσβαση περιστασιακοί χρήστες και συνδρομητές. Οι περιστασιακοί χρήστες χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα, ενώ οι συνδρομητές μια ειδική προπληρωμένη κάρτα συνδρομητή, την οποία παραλαμβάνουν κατά την εγγραφή τους.
• Το κόστος της υπηρεσίας περιλαμβάνει ένα πάγιο κόστος πρόσβασης και μία προοδευτική χρέωση κατά τη διάρκεια της χρήσης, που προσδιορίζεται ως ακολούθως:
- Συνδρομητές: Εγγραφή (που περιλαμβάνει κόστος κτήσης κάρτας 3 € + 5 ώρες ποδηλασίας) = 5 €, Χρήση ανά ώρα 1 €
- Περιστασιακοί χρήστες: Εγγραφή (για εγγραφή και αγορά χρόνου χρήσης μέσω website + 3 ώρες ποδηλασίας) = 3 €, Χρήση ανά ώρα 1 €
Συνδρομητές: Η συνδρομητική κάρτα είναι μια προ-πληρωμένη κάρτα. Ο συνδρομητής προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υπηρεσία οφείλει να έχει διαθέσιμο χρόνο χρήσης στην κάρτα του. Η προσθήκη χρόνου χρήσης μιας συνδρομητικής κάρτας πραγματοποιείται στα σημεία εξυπηρέτησης του ΚΠΙΣΝ με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου. Το ελάχιστο ποσό ανανέωσης της κάρτας με χρόνο χρήσης ποδηλάτου είναι 3 €. Το σύστημα μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στην υπηρεσία των συνδρομητικών καρτών, εφόσον το εναπομένον ποσό είναι μικρότερο του 1 €. Σε περίπτωση που η χρήση του ποδηλάτου υπερβεί τις μονάδες χρόνου της κάρτας, τότε η επιπλέον χρέωση θα αφαιρεθεί από την επόμενη φόρτιση της κάρτας με αγορά χρόνου. Τα ποσά που κατατίθενται στην κάρτα συνδρομής έχουν ισχύ έως και 28.02.2023. Αν δεν καταναλωθεί ο χρόνος χρήσης μέχρι και την 28.02.2023, το ποσό που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν έχει καταναλωθεί δεν επιστρέφεται στον χρήστη.
Περιστασιακοί χρήστες: Η χρέωση της πιστωτικής κάρτας του χρήστη πραγματοποιείται κατά την επιλογή και αγορά του πακέτου χρόνου (αξίας 3-5-10-20 € ετήσιας ισχύος χρήσης) που επιλέγει να προμηθευτεί ο χρήστης. Στην περίπτωση που η διάρκεια της συνολικής χρήσης της υπηρεσίας υπερβαίνει το χρόνο του πακέτου, θα πραγματοποιείται επιπλέον χρέωση της κάρτας για το υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσό. Ο χρόνος ποδηλασίας, τον οποίο έχει προμηθευτεί ο χρήστης με την καταβολή του αντίστοιχου ποσού (πακέτα χρόνου αξίας 3-5-10-20€), έχει ισχύ έως και 28.02.2023. Η παραλαβή του ποδηλάτου γίνεται με αποστολή SMS (η χρέωση είναι €0,25+ΦΠΑ).
• Οι χρεώσεις που αναλύονται στο παρόν άρθρο, έχουν ισχύ από 15/02/2017 και υπόκεινται σε αναθεώρηση κάθε στιγμή.


ΑΡΘΡΟ 5 – Υποχρεώσεις των μερών
A. Υποχρεώσεις του ΚΠΙΣΝ
1. Το ΚΠΙΣΝ δεσμεύεται για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στο παρόν όρους.
2. Το ΚΠΙΣΝ δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση της διάρκειας και της ποιότητας της υπηρεσίας κοινόχρηστων ποδηλάτων.
3. Το ΚΠΙΣΝ δεν φέρει καμία ευθύνη:
• σε περίπτωση κακής χρήσης των προτεινόμενων υπηρεσιών ή/και μη τήρησης, από τον χρήστη, των υποχρεώσεων του, όπως αναγράφονται στο παρόν.
• στην περίπτωση χρήσης της υπηρεσίας από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (κυρίως σε περιπτώσεις κλοπής/αρπαγής της συνδρομητικής ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας).
• σε περίπτωση βλαβών, κορεσμών, δυσλειτουργιών ή αναστολής του συστήματος λόγω διακοπής των επικοινωνιών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δημόσιας τηλεφωνίας, GSM, GPRS, SMS ή κάθε νέας γενιάς δικτύων που αναπτύσσονται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
• σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας.
B. Υποχρεώσεις του χρήστη
1. Ο χρήστης υποχρεούται να χρησιμοποιεί το ποδήλατο με αυξημένη προσοχή. Δεσμεύεται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και οδικής κυκλοφορίας και την εποπτεία τήρησης αυτών από τον ανήλικο, τον οποίο συνοδεύει.
2. Ο χρήστης δεσμεύεται για τον έλεγχο του ποδηλάτου πριν την έναρξη χρήσης του. Πιο συγκεκριμένα, οφείλει να ελέγξει τα κύρια λειτουργικά στοιχεία του, τα οποία, μη περιοριστικά, αφορούν στην ορθή λειτουργία του συστήματος μετάδοσης κίνησης, του πλαισίου και των ελαστικών, των φρένων, της σέλας, των πεντάλ, του φωτισμού, κτλ. και γενικότερα κάθε μέσου απαραίτητου για την ασφαλή χρήση του.
Μετά την πιστοποίηση των στοιχείων του από το σταθμό, ο χρήστης έχει 6 λεπτά από τη στιγμή που παραλαμβάνει το ποδήλατο, για να επιβεβαιώσει τη γενική καλή κατάσταση του ποδηλάτου. Σε περίπτωση δυσλειτουργιών του ποδηλάτου, οφείλει εντός του διαστήματος αυτού να το επιστρέψει στο σύστημα (χωρίς χρέωση) και να παραλάβει ένα άλλο ποδήλατο. Στην συνέχεια, οφείλει να ειδοποιήσει το ΚΠΙΣΝ. Από την στιγμή που παραλαμβάνει το ποδήλατο και δεν το επιστρέφει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναφέροντας την ύπαρξη τυχόν βλαβών, τεκμαίρεται η αποδοχή της πλήρους λειτουργίας του ποδηλάτου και θεωρείται υπεύθυνος για τις παρατηρούμενες βλάβες ή καταστροφές.
3. Ο χρήστης αναλαμβάνει τη φύλαξη του ποδηλάτου που έχει ενοικιάσει, υποχρεούται να το προστατεύει για να αποφύγει την κλοπή του, και δεσμεύεται να χρησιμοποιεί το αντικλεπτικό σύστημα του ποδηλάτου κατά τη διακοπή της χρήσης του.
4. Ο χρήστης δεσμεύεται για την ορθή χρήση του ποδηλάτου και την προστασία του. Ο χρήστης αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για οποιεσδήποτε βλάβες ή ζημίες προκληθούν στο ποδήλατο ή σε άλλους κατά την διάρκεια ενοικίασης του.
5. Ο χρήστης δεσμεύεται να επιστρέψει το ποδήλατο στις προκαθορισμένες προθεσμίες λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση μη επιστροφής του, το ΚΠΙΣΝ διατηρεί το δικαίωμα να χρεώσει ως αποζημίωση στον χρήστη το ποσό των 400€ (βλ. Άρθρο 7). Σε περίπτωση καταστροφής μέρους ή του συνόλου του ποδηλάτου , το ποσό των ζημιών που προκλήθηκε αξιολογείται από το ΚΠΙΣΝ, και χρεώνεται κατά περίπτωση στον χρήστη, βάσει των όρων & των μεθόδων του άρθρου 9.
6. Ο χρήστης δεσμεύεται να επιστρέψει το ποδήλατο κάθε στιγμή, εφόσον παρατηρηθεί κατάχρηση των όρων χρήσης του συστήματος, αμέσως μόλις ειδοποιηθεί από το ΚΠΙΣΝ σχετικά είτε προφορικά είτε και μέσω τηλεφώνου ή μέσω e-mail.
7. O χρήστης δεσμεύεται για την αναφορά κάθε απώλειας, κλοπής ή άλλου προβλήματος ή περιστατικού σχετικού με το ενοικιασμένο ποδήλατο στο ΚΠΙΣΝ. Η αναφορά θα πρέπει να γίνεται άμεσα, το αργότερο εντός των επόμενων 4 ωρών που ακολουθούν το περιστατικό. Ωστόσο, μέχρι και την παραλαβή του από το ΚΠΙΣΝ, το ποδήλατο μένει υπό την ευθύνη του χρήστη σύμφωνα με τους όρους των άρθρων 5 και 7 του παρόντος.


ΑΡΘΡΟ 6 – Περιορισμοί στην χρήση της υπηρεσίας
• Απαγορεύεται στον χρήστη ο δανεισμός, η ενοικίαση ή η παραχώρηση του ποδηλάτου ή της κάρτας συνδρομής του σε άλλο πρόσωπο, εκτός αυτού που προβλέπεται από τους παρόντες κανόνες χρήσης.
• Ως πολιτική ορθής χρήσης του συστήματος, η ημερήσια χρήση του ποδηλάτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 5 ώρες (με την επιστροφή του ποδηλάτου στη βάση του).
• Η κάρτα συνδρομής που καταστρέφεται ή χάνεται με ευθύνη του χρήστη, δεν αντικαθίσταται παρά μόνο με την καταβολή στο ΚΠΙΣΝ του ποσού των 5 € κατ’ αποκοπή για την έκδοση νέας.
• Ο χρήστης εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιεί το ποδήλατο σύμφωνα με τους παρόντες όρους, καθόσον πραγματοποιεί μια λογική χρήση, που αποκλείει κυρίως: κάθε ενέργεια εκτός προκαθορισμένης χρήσης, κάθε χρήση αντίθετη με τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή των κανόνων ασφαλείας, κάθε χρήση σε εδάφη ή σε φυσικές συνθήκες που καταστρέφουν το ποδήλατο, την μεταφορά κάθε φορτίου άνω των 10 κιλών στα ενήλικα ποδήλατα και 3 κιλών στα παιδικά (συμπεριλαμβανομένου του χώρου του καλαθιού), κάθε μεταφορά επιβάτη με οποιοδήποτε τρόπο, κάθε χρήση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον χρήστη ή τρίτους, κάθε αποσυναρμολόγηση ή απόπειρα αποσυναρμολόγησης όλου ή μέρους του ποδηλάτου, και γενικότερα κάθε ανορθόδοξη χρήση αυτού.


ΑΡΘΡΟ 7 – Ευθύνες και δηλώσεις του χρήστη
• Ο χρήστης είναι ο μόνος και εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος των καταστροφών που προκάλεσε το ποδήλατο ή της χρήσης που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης του ποδηλάτου, συμπεριλαμβανομένης αυτής που υπερβαίνει τη διάρκεια προκαθορισμένης χρήσης σε περίπτωση μη έγκαιρης επιστροφής του ποδηλάτου.
• Κάθε καθυστέρηση παράδοσης του ποδηλάτου μεγαλύτερη των 24 ωρών (η προθεσμία υπολογίζεται από την ώρα της παραλαβής του ποδηλάτου από τον σταθμό μίσθωσης) θεωρείται ως περίπτωση εξαφάνισης του ποδηλάτου.
• Στην περίπτωση εξαφάνισης του ποδηλάτου για το οποίο είναι υπεύθυνος, ο χρήστης έχει την υποχρέωση, η οποία προσδιορίζεται στο άρθρο 5, να επισημάνει την εξαφάνιση του ποδηλάτου, που παραμένει υπό την πλήρη του ευθύνη.
• Σε περίπτωση ατυχήματος ή/και βλαβών, ή/και καταστροφών ή/και οποιουδήποτε περιστατικού που συνέβη εξαιτίας του ποδηλάτου, ο χρήστης έχει την υποχρέωση, η οποία προσδιορίζεται στο άρθρο 5, να επισημάνει τα γεγονότα εντός των αναγραφόμενων προθεσμιών. Παρ’ όλα αυτά, το ποδήλατο παραμένει υπό την ευθύνη του χρήστη μέχρι το κλείδωμά του σε ένα σημείο παράδοσης, ή μέχρι την απόδοσή του σε κατάλληλα χέρια σε αντιπρόσωπο επισκευών του συστήματος.
• Συστήνεται στον χρήστη να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο φρενάρισμα σε περίπτωση βροχής, να πραγματοποιεί τη ρύθμιση της σέλας προκειμένου να προσαρμόσει το ύψος της στη μορφολογία του σώματος του, να φορά εγκεκριμένο κράνος και κατάλληλα για ποδηλασία ενδύματα.
• Ο χρήστης δηλώνει ότι έχει πλήρη επίγνωση πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την χρήση ποδηλάτου. Επιπλέον δηλώνει ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες που καταχωρεί στο σύστημα είναι ακριβείς, είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και έχει τις φυσικές προϋποθέσεις που αφορούν στη χρησιμοποίηση ενός ποδηλάτου, και ιδιαίτερα, ότι ικανοποιεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 7 ανωτέρω.
• Ο χρήστης δεν μπορεί να στραφεί κατά του ΚΠΙΣΝ για κάθε περίπτωση που χρήζει αναστολής, διακοπής ή δυσλειτουργίας των υπηρεσιών.


ΑΡΘΡΟ 8 – Δικαιώματα του ΚΠΙΣΝ
• Το ΚΠΙΣΝ διατηρεί το δικαίωμα άρνησης ή διακοπής της πρόσβασης στην υπηρεσία σε όποιον δεν ικανοποιεί τους παρόντες όρους, χωρίς την παροχή άλλης αιτιολόγησης.
• Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5, 6 και 7, αποκλείεται εξ΄ ολοκλήρου η ευθύνη του ΚΠΙΣΝ που συνδέεται με τη χρήση που θα μπορούσε να κάνει ο χρήστης σε ένα ποδήλατο, ή στις καταστροφές που θα μπορούσε ο χρήστης να προκαλέσει στον εαυτό του ή σε τρίτους λόγω της χρήσης ενός ποδηλάτου.


ΑΡΘΡΟ 9 – Ποινές
• Κατά την έναρξη της διάρκειας ισχύος μίσθωσης με κωδικό, ο χρήστης παρέχει την άδεια εκ των προτέρων στο ΚΠΙΣΝ να πραγματοποιήσει την κράτηση κατ' αποκοπή του ποσού των 400 €, στις περιπτώσεις και σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις που απαριθμούνται λεπτομερώς και περιοριστικά:
1. η πρόκληση βλαβών ή ζημιών στο ποδήλατο ύψους 400 € από τον ίδιο ή από τρίτους κατά τη διάρκεια της περιόδου ενοικίασης
2. μη επιστροφής του ποδηλάτου εντός των 24 ωρών που ακολουθούν την παραλαβή του ποδηλάτου και/ή απώλεια ή κλοπή του ποδηλάτου, του οποίου ο χρήστης έχει την ευθύνη, ή κάθε άλλης καταστροφής του ποδηλάτου.
• Στις περιπτώσεις στις οποίες οι πραγματοποιηθείσες φθορές υπολείπονται των 400 €, η κράτηση του ποσού θα είναι αντίστοιχη των πραγματοποιηθεισών φθορών.


ΑΡΘΡΟ 10 – Εμπιστευτικότητα των δεδομένων
Οι φορείς λειτουργίας και διαχείρισης του συστήματος δεσμεύονται στην τήρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την εμπιστευτικότητα, την διαχείριση και την αποθήκευση των προσωπικών και εμπιστευτικών δεδομένων των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την παροχή της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ο χρήστης έχει το δικαίωμα πρόσβασης και διόρθωσης των πληροφοριών που τον αφορούν, γράφοντας στην ακόλουθη διεύθυνση: Συγγρού 364, Καλλιθέα, με την ένδειξη «Τα Ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ | SNFCC Bikes».


ΑΡΘΡΟ 11 – Κανονισμός αντιδικιών
Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει έγγραφη αναφορά, διαμαρτυρία ή καταγγελία εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται. Κάθε σχετική διαφωνία στην εκτέλεση, την λειτουργία και την ερμηνεία των όρων του παρόντος οι οποίοι κρίνονται όλοι ουσιώδεις, θα επιλύεται στα δικαστήρια Αθηνών. Κάθε καταγγελία θα αποστέλλεται στη διεύθυνση: Συγγρού 364, Καλλιθέα, με την ένδειξη Καταγγελία για «Τα Ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ | SNFCC Bikes».


ΑΡΘΡΟ 12 – Τροποποιήσεις των παρόντων όρων
Οι πελάτες της υπηρεσίας θα ενημερώνονται για όλες τις τροποποιήσεις των παρόντων όρων στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ στη θέση snfcc.org/bikes.
Δηλώνω ότι έχω κατανοήσει και δέχομαι τους Όρους πρόσβασης & χρήσης για το σύστημα «Τα Ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ|SNFCC Bikes»